THE EXHIBITION 2015

Collection BIOMUS / Museum Fantasies

2015 September 19 - October 07

Collection BIOMUS is a group of artists working with different techniques and materials and with a common interest in exploring and describing nature. Each one has his own point of view, poetical, descriptive or questioning. In the old museum’s fantastic environment, we will collect and arrange different collections, with biological material - plants, animals, fungi, humans - as motif and theme.

Venue: State Biology Museum named after K.A. Timiryazev

Curators: Ulrika Christell and Olga Zubareva.

Artists: Carin Carlsson, Ulrika Christell, Tomas Lidén, Susanne Neuman, Malin Schønbeck, Gunilla Widholm, Elisabeth Ödmann and Jöran Österman.

TV Rossiya Kultura

2015 September 22

Report from the opening of the exhibition Collection BIOMUS / Museum Fantasies at the Biology museum named after K.A. Timiryazev in Moscow.

tvkultura.ru/article/show/article_id/141651/

TV Rossiya Kultura

22. 09. 2015 | 20.03

Svenska konstnärer ställer ut på Timiryazev-museet

Alldeles nyss i huvudstaden hölls den officiella invigningen av 6:e Moskvabiennalen för samtidskonst och redan förvånar den publiken med oväntade projekt. Bilder, skulpturer och installationer av svenska konstnärer visas på Biologiska museet i namn av Timiryazev. De har reflekterat kreativt över museets historia och kompletterat dess samlingar. Var och en har sin metod: poetisk, beskrivande eller problematiserande, men alla deltagare i projektet Collection BIOMUS är övertygade om att deras konstverk kommer att förändra det gamla museets atmosfär och hjälpa till att på ett nytt sätt tilltala besökarna.
Det är inte första gången svenska konstnärer och Timiryazev-museet gör ett gemensamt projekt. I fjol genomfördes här utställningen ”Flora Formula” där svenskar också deltog. Nu är temat betydligt större. Konstnärerna fick studera museets samlingar och presentera sin syn på föremålen.
”Två av konstnärerna var med på en utställning förra året och en av dem blev sedan kurator. Det var hennes idé, hennes påhitt, och i Sverige lyckades hon sedan samla ihop ett så här trevligt sällskap av konstnärer”, kommenterade utställningens kurator Olga Zubareva.
Varje konstnär presenterade sina arbeten i olika tekniker. Alla konstobjekt samexisterar harmoniskt med museets föremål. Till exempel, Jöran Östermans installation ”Trädet. Vinter” kompletterar man med torra löv från Timiryazev-herbariet. Sedan mer än 30 år bor Österman i norra Sverige, omgiven av skogar, men han föddes på västkusten där det bara finns klippor och hav. När han flyttat till Norrland, berättar konstnären, slogs han av trädens skönhet.
”Jag försöker fånga skogens själ och återspegla den i mina verk. I installationen ”Trädet. Vinter” undersökte jag sammanhanget mellan den del av trädet som är synlig, som befinner sig på jordens yta, med den del som är dold för ögonen, under jorden. Gränsen mellan dem har jag märkt ut med bladguld”, förklarar konstnären.
En dialog uppstod mellan modeller av mänskliga organ och Malin Schønbecks arbete. De är för övrigt några av de mest ovanliga på utställningen.
”Min man är veterinär-kirurg och jag har flera gånger deltagit vid hans operationer. Därför tycker jag om att skapa installationer som återger de levande vävnadernas strukturer. Jag fick ett fotografi från museet, en bild av ett utsnitt från en mänsklig hjärna. Och… då förstod jag, att det här organet måste man helt enkelt framställa som ett broderi. Sedan bestämde jag på samma sätt att virka lungor också, närmare bestämt alveoler”, berättade Malin Schønbeck.
Carin Carlssons projekt ”Ode till oönskade näsor” har tilldelats en egen sal. Hennes samling består av nio näsor som ägarna har förkastat. Skulpturerna är av porslin och de är exakta kopior av mänskliga näsor innan dessa plastikoperades. Man kan läsa mer utförligt om projektet i en speciell broschyr. Apropå det, att finna en läkare som gick med på att överlämna 3D-modeller av verkliga näsor, det var inte så lätt.
”Porslin påminner mycket om mänskligt ben, det är starkt och skört på samma gång. Jag tycker att vi borde godta människokroppens naturliga former, men vi alla förändrar dem. Projektets mål är att få oss att begrunda detta”, säger hon.
Alla de här samlingarna av svenska konstnärer kommer att tillföras museets fonder, intendenterna planerar redan utställningar med de ovanliga exponaten.
Översättning Ulrika Christell